diumenge, 7 de març del 2010

FESTIVALS (IV): SAMHAIN

Samhain o Halloween (revetlla de Tots Sants), que comença al capvespre del 31 d'Octubre, és probablement la més coneguda de les festivitats antigues. En aquella data els antics celtes cel·lebraven l'Any Nou, i tradicionalment era una època de purificació i renovació. És la cel·lebració del fet de que la vida continua malgrat la paralització de l'hivern a mida que l'any s'endinsa en els mesos foscos. La seva associació amb el Dia dels Difunts, amb fantasmes i altres símbols de la mort és clara. Cel·lebreu el Samhain per fer fora els vostres propis fantasmes i sombres i per recordar el vostre llegat ancestral. Una generació succeeix l'altre i la vida segueix, de la mateixa manera que les estacions es succeeixen les unes a les altres mitjançant el seu cecle de llum i foscor.

ALTAR

Feu un altar en honor als vostres ancestres amb ocasió d'aquesta festivitat. Feu servir fotografies dels vostres familiars, remontant-vos el màxim possible en el temps, així com records vostres que conserveu. Incloeu fotos vostres de quan ereu més joves i coses que representin la cultura d'on proveniu o els vostres orígens, i qualsevol altre cosa que considereu que simblitzi als vostre ancestres. Si, per exemple, eren agricultors o pescadors, incloeu alguna cosa que per vosaltres representi aquesta forma de vida; si varen venir d'un altre païs, incloeu símbols d'aquest lloc; si tenien profundes creences religioses o socials de les que en tingueu coneixença, incloeu-les també. Incorporeu també qualsevol cosa antiga amb la que us sentiu que hi teniu una conexió, provingui o no de la vostra família. La finalitat d'aquest altar és establir una conexió amb el passat i, especialment, amb el vostre propi llegat. Asseieu-vos en clama davant el vostre altar i reconeixeu el vostre lloc en tot això, quina és la vostra herència cultural i emocional. Aquest altar també us serà de gran utilitat si realitzeu el ritual següent.

EL TEMA DEL DIA ÉS...
Tradició. Descobriu qui sou, d'on veniu i situeu-vos en un contexte. Us sentireu més forts si us sentiu recolzats pel pes de l'història. Fullegeu albums familiars. Tracteu de fer el vostre arbre genealògic remontant-vos tant com us sigui possible en el temps. Avui és un bon dia per parlar amb alguns familiars sobre com ereu vosaltres de petits. Parleu amb familiars més grans sobre el que ells recorden de l'història familiar. Si no esteu en contacte amb la família, busqueu aconteixements i històries sobre el lloc on viviu o sobre un lloc on us hi sentiu particularment lligats. Averigüeu si existixen costums locals o tradicions familiars. Feu que els vostre menjars girin al voltant de plats tradicionals locals o regionals, o de receptes familiars. Descobriu l'història del lloc on viviu. Les biblioteques locals tenen normalment molta informació al respecte, amb freqüència recollida per grups o societats locals. Doneu una volta pel vostre barri, tractant de seguir els camins vells i imaginant què hi havia abans i com ha canviat. Les velles carreteres resisteixen al pas del temps sorprenentment bé. Inclús les noves ciutats sovint són edificades sobre velles carreteres o vies de comunicació. Els noms dels carrers també revelen l'història d'un lloc. Alternativament, aneu a passar el dia a una ciutat amb llocs històrics o a algun lloc antic. Independentement del lloc on aneu, intenteu obtenir aquesta sensació de que els llocs antics encara estan ocults sobre els moderns. Observeu com lo antic sovint constitueix l'esquelet de lo nou. Visualitzeu com aquesta idea afecta, o podria afectar, a la vostra pròpia vida. Preneu-vos el vostre temps al llarg del dia per aturar-vos uns instants i sentiu qui sou i on us trobeu. Quedeu-vos quiets, feu unes quantes respiracions profundes i relaxants, sentiu els vostres peus ferms assentats a terra i connecteu-vos completament al lloc on sou. Asimil·leu el que veieu, escolteu, sentiu i oloreu i potser també saboreixeu. Recordeu-vos a sí mateixos que us trobeu aquí i ara.

Ritual del Samhain

Espanteu al vostre caco particular amb aquest ritual

NECESSITAREU:

  • Un altar en honor als vostres ancestres o bé fotos i objectes de família.
  • Una fotografia vostre.
  • Dues espelmes de color fosc.
  • Una espelma blanca.
  • Llapis i paper.
  • Un recipient no inflamable.

Enceneu les espelmes. Contempleu a la família representada en el vostre altar o a les fotos que heu reunit. Reflexioneu sobre aquest símbol visible del vostre llarg llinatge al llarg de milers d'anys fins arribar a ser qui sou avui, ara mateix. Penseu en els vostres avantpassats i en la riquesa del vostre llegat. Penseu en els vostres orígenes amb agraïment i celebració. Amb el ple recolzament de totes les generacions que us han precedit, comenceu a pensar sobre les vostres pròpies pors i obstacles. En un full de paper escriviu totes aquelles coses a les quals hi teniu por i totes les que habitualment us frenen. Agafeu la vostra foto i poseu-la a prop de la part del davant de l'altar o del lloc on realitzeu el ritual. Poseu l'espelma blanca davant de la foto, però no enceneu l'espelma encara. Visualitzeu les vostres pors i dubtes com ombres fosques que s'amunteguen al vostre voltant. Visualitzeu-les com us eclipsen a la vostra foto, oprimint-vos i fent-vos ombra. Després visualitzeu una llum daurada i clara escombrant i allunyant totes aquestes ombres. Enceneu l'espelma blanca de manera que la seva llum s'avoqui sobre la vostra fotografia. Observeu com la flama allunya la foscor. Estripeu la vostra llista de temors. Tireu-los en el recipient no inflamable i cremeu-los. Observeu com queden reduïts a cendres. Imagineu aquesta llum daurada i clara atravessant la vostra vida, perseguint la foscor. Manteniu durant una estona l'espelma encesa davant la vostra foto. Empleeu aquest temps en visualitzar com pot ser la vostra vida lliure de pors i opressió. Què és el primer que voleu fer? Decidiu quins han de ser els vostres primers passos a fer, per petits que siguin, per aconseguir-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Free counter and web stats Catapings.cat