dijous, 4 de març del 2010

RITUALS: LES ESTACIONS DE L'ÀNIMA (II)

EL CALENDARI SOLAR

Totes les cultures i pobles disposen d'una sèrie de festes i cel·lebracions estacionals. Els antics celtes es regien per un calendari solar i un altre de la lluna, que els proporcionava els cicles de llum i foscor, de neixement i mort i d'estiu i hivern. El calendari solar descriu el recorregut que fa el sol des de la foscor de l'hivern fins a la seva glòria total en pic de l'estiu i tornar altre cop a la foscor. En esència es tracta d'un calendari rural que es regeix per les estacions d'acord al cecle de llaurar, sembrar la terra i collir. En el més profund del nostre incoscient existeix alguna cosa que també es regeix per aquest cecle estacional d'estiu i hivern, de la llum i la foscor, de la sembra i la collita. No obstant, molt pocs de nosaltres vivim actualment en medis rurals, que viuen en funció de la data de les cel·lebracions per saber quan plantar el blat i quan collir el fenc. Però encara podem aprofitar aquest impuls a fi de poder harmonitzar els nostres propis cicles interns i viure d'acord amb aquests ritmes naturals en lloc de viure en contra d'ells. Cada un dels propers antics festivals solars inclouen suggeriments per fer un altar, un tema al que consegrar el dia i un ritual per ajudar-vos a trobar l'estat d'ànim per a cel·lebrar-lo com cal.

El festival de Yule i el solstici d'hivern

El solstici d'hivern, l'antic festival de Yule, arriba uns dies abans de Nadal, el 21 de Desembre. És el dia més curt de l'any, el dia anterior al que el sol comenci el seu lent i llarg recorregut de tornada cap a l'estiu. Considereu-lo com l'inici de les festes nadalenques en que es cel·lebra el neixement del sol (o del Fill). Tradicionalment se tracta de dates de finalizació i cloenda de l'any i el comencement del següenet. Prepareu-vos pel nou any acabant tots els assumptes que tingueu pendents. Acabeu aquelles feinetes que sempre es deixen "per dèmà"; poseu en ordre la vostra correspondència ii arxius. Feu una neteja general i desfeu-vos de totes les coses que ja siguin acabades. Assegureu-vos de la la vostra vida física i metafòrica estigui el més neta possible. Com menys abarrotada de coses estigui la vostra llar, més espai hi haurà per convidar a entrar coses bones a la vostra vida.

ALTAR

En el solstici d'hivern es cel·lebra que els dies curts deixen pas a dies que es comencen a allargar. És la promesa de que inclús en el pic de l'hivern, la primavera i l'estiu arribaran i el sol tornarà. Feu un altar d'espelmes per reflectir aquest fet. Reuniu vàries espelmes, especialment vermelles, taronja i daurades, de totes mides i formes que trobeu. Afegiu moltes coses daurades, miralls i qualsevol altre cosa brillant que reflecti la llum. Col·loqueu entre les espelmes trosseets de paper que contingui el vostre agraïment per tot el que heu aconseguit durant l'any que s'acaba i les vostres esperances i ambicions per l'any entrant. (No obstant, no us oblideu de les degudes precaucions respecte al foc). Aquest altar també us serà molt útil pel ritual del solstici que vindrà més endavant.

EL TEMA DEL DÍA ÉS...

Ordeneu el vostre desordre corporal. Ja sigui simbòlicament o no, potser us aniria bé fer una mica d'ajuni durant un dia quan arriben les festes de Nadal. Mengeu gran quantitat d'aliments de color groc i taronja per honorar al sol i contribuir a netejar el vostre sistema: taroges, súc de llimona, pomes vermelles, pastangues i carbassó (feu-vos sopes i sucs al llarg del dia). Beveu aigua calenta amb súc de llimona i te de gingebre endolcit amb mel daurada. Alceu els sucs per tal que rebin la llum del sol i visualitzeu com s'impregnen d'energia. Aprofiteu al màxim la llum que hi hagi per fer un passeig a peu o en bicicleta, al matí o a l'hora de dinar. Atureu-vos una estona on hi hagi àrbres o matolls i sentiu la vida en cada cosa profundament recollida en sí mateixa, sense inquietar-vos o preocupar-vos pel que hauríeu d'estar fent, senzillament descansant i esperant els primers raigs de sol per despertar de nou a la vida. Prepareu un Bany per l'esperit [veure el post de 6 de febrer de 2010 "Petits exercicis per aixecar l'ànim (V)] i afegiu olis de taronja i llimona. Banyeu-vos a la llum de les espelmes i visualitzeu la llum i el perfum que fluexen cap a vosaltres. Inspireu profundament el perfum i imagineu que us omple un càlid resplandor.

Ritual del solstici d'hivern

Si heu fer un altar de solstici amb espelmes, feu-lo servir per aquest ritual. Sinó és així, feu servir mitja dotzena d'espelmes blanques o daurades.

NECESSITAREU:

  • Un altar o espelmes, com s'indica adalt
  • Llapis i paper
  • Un apagaespelmes (si el teniu)
  • Llumins o encenedor
Enceneu totes les espelmes del vostre altar o d'allà on estigueu realitzant aquest ritual. Asseieu-vos i penseu en l'any que s'està acabant. Penseu en tot allò que és important per vosaltres: la feina, les vostres relacions interpersonals, el creixement espiritual o creatiu, un objectiu o ambició en concret. Preneu-vos el temps que calgui per efectuar una evaluació subjectiva del quà ha anat bé, de què farieu d'una altre manera en un altre moment, del que heu aconseguit, del que voldríeu deixar enrera i del que voleu que continui. Escriviu els punt claus en un paper. Doblegeu-lo i guardeu-lo en una agenda, libre de records o allà on guardeu aquestes coses. Amb l'apagaespelmes o bé amb els dits polze i índex humits, apageu totes les esplemes. Asseieu-vos una estona a la foscor. Aquest é l'inerval entre l'any que se'n va i el que està per arribar: un moment de pausa abans de que tot el gran cicle comenci de nou. De moment no hi ha res: el passat s'ha anat i el futur encara està per arribar. Torneu a pensar en els àrbres i matolls i en la vida recopilada en les seves produnditats, descamant i esperant. Despediu-vos del passat i deixeu que les vostres esperances més profundes en el futur es manifestin des de l'interior a partir de la foscor. Agafeu els llumins o encenedor i torneu a encendre les espelmes. Doneu la benvinguda a la llum i al caliu que tornen a la vostra vida. El sol ha tornat i ha començat el nou cecle. Penseu en les vostres eperances i plans per l'any entrant. Poseu per escrit els vostres objectius i intencions claus. Doblegeu el paper i poseu-lo o bé a l'altar o sota d'una de les espelmes. Deixeu les espelmes enceses durant una estona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Free counter and web stats Catapings.cat